FAQ UBER PARTNER MALAYSIA 2016

11:59:00 PM Nazif Hakim 23 Comments





SOALAN LAZIM UNTUK MENJADI PEMANDU UBER

Di sini ada menyediakan beberapa soalan lazim yang sering muncul bila bercakap mengenai UBER ini. Harap dapat menjawab persoalan yang sering bermain di minda anda.

1. Bagaimana cara untuk mendaftar sebagai UBER PARTNER (Driver)

Ada dua cara yang boleh untuk mendaftar sebagai uber driver ini.

Cara pertama melalui website UBER di sini http://partners.uber.com/. Kemudian anda akan di minta untuk mengupload dokumen yang diperlukan iaitu, IC, lesen memandu dan COVERNOTE INSURANCE. Selepas itu UBER akan menghantar message tempat lokasi yang untuk pengaktifan akaun anda.

Contoh:
RM0.00 UBER: Join us at McDonalds, Jalan Cheras, today! (9/6) 3PM-9PM with your Insurance Cover Note/IC/Driver License and get activated immediately! https://goo.gl/Nd1Gq6
Cara KEDUA ialah melalui saya. Dengan hanya mengisikan form http://goo.gl/forms/tVR2PyuhRT saya akan respon melalui wassap untuk memberi tahu langkah seterusnya. Kelebihan besar dengan mendaftar melalui saya ialah akaun dapat diaktifkan dalam masa 24jam tanpa perlu pergi ke mana-mana. Dengan kata lain hanya mendaftar dari rumah sahaja. Training dan guide akan saya berikan selepas akaun diaktifkan. dan ianya adalah PERCUMA tanpa bayaran apa2.

Kelebihan register melalui saya:


  • Tidak perlu keluar rumah untuk pengaktifan
  • Slide UBER akan diberikan selepas pengaktifan
  • Demo UBER Partner Apps juga diberi
  • Talian kecemasan UBER disediakan.
  • UBER Core Service Area (CSA) Maps pun turut disertakan



  • Pengaktifan tidak sampai dalam satu hari (waktu bekerja)

  • Paling best boleh join GROUP besar Whatsapp kami (hanya melalui saya akan di add)


Group Whatsapp UBER PARTNER KL



2, Apakah syarat-syarat untuk menjadi UBER PARTNER?

Syarat utama untuk jadi UBER driver adalah.

  • KERETA mestilah tahun pengeluaran 2008 dan ke atas sahaja. Tapi jika ada kereta tahun 2007 (dalam keadaan yang baik) boleh menghungi saya melalui form yang sama http://goo.gl/forms/tVR2PyuhRT. Kereta mestilah 4 pintu. (VIVA masih layak lagi mendaftar).

  • UMUR mestilah 21 tahun dan ke atas. Jika tahun ini umur anda akan mencecah 21 tahun, tapi masih belum sampai lagi, anda masih lagi tidak layan untuk mendaftar sebagai UBER driver. CONTOH: sekarang bulan 6 June tapi tarikh lahir bulan 8 Ogos. anda kene tunggu bulan Ogos untuk layak menjadi pemandu.

  • LESEN MEMANDU mestilah lesen penuh. Lesen P tidak dibenarkan.

  • COVERNOTE INSURANCE mestilah mempunyai nama anda didalamnya dan masih belum tamat tempoh insurance.

3. Bagaimanakah keuntungan menjadi sebagai UBER driver ini.

Pendapatan kasar jika buat secara PART TIME (hujung minggu dan di waktu malam lepas waktu bekerja) boleh dapat RM600- RM1000 seminggu.

Jika di lakukan secara FULL TIME boleh mencecah >>RM1100 seminggu.



4. Waktu bekerja flexible atau ada fixed time?

Waktu berkerja adalah flexible. Mengikut kesesuaian masa kita. Bila kita free bolehlah memandu UBER jika sibuk tak mengapa. Tapi diingatkan, jika akaun UBER anda tidak aktif selama 3 bulan, akaun anda akan deactivate secara automatic.

5. Apa itu COVERNOTE INSURANCE?

CONTOH. sumber


Cover note ini disediakan oleh insurance kereta kita pada setiap kali kita renew roadtax . Di cover note ini, ada maklumat

  1. tahun pengeluaran kereta 
  2. jenis kereta 
  3. nama kita sebagai pemandu kereta tersebut
  4. No plat kereta
  5. Tarikh akhir insuran tamat

Ini maklumat yang UBER nak tengok semasa kita register. Jika nama kita tiada pada covernote. Kita boleh pergi ke ejen insuran kita untuk endorse nama kita sebagai pemandu kereta tersebut. Salinan dia boleh diserahkan pada UBER.

6. Kategori jenis kenderaan UBER berserta RATE

UBER mempunyai 3 kategori kenderaan iaitu:-

UBER X

UberX adalah kenderaan yang mempunyai 4 atau 5 tempat duduk penumpang. Contoh kereta seperti VIVA, Myvi, Proton Iriz, Saga, Honda City, Civic, Mazda 2, Mazda 3, Toyota Vios

UBER XL

UberXL adalah kenderaan yang mempunyai 7 tempat duduk penumpang, lebih pada kategori MPV. Contoh kenderaan seperti EXORA, Alza, Toyota Innova,Nissan Livina


UBER BLACK

Uber Black merupakan perkhidmatan premium. Jenis kenderaanya merupakan high end 4 seater dan high MPV. Contohnya seperti Camry, Honda Accord, CR-V, Velfire. Syarat2 yang diperlu dipenuhi adalah.
1. Perlu melengkapkan 60trips sebagai UBERX terlebih dahulu dan mengekalkan rating  4.6 ke atas.

Artikal seterusnya: 

Cara Daftar Uber Malaysia 2016



23 comments:

  1. Sy nak mntak masuk dalam grup whatsapp mcm mane yer. Bole tak. Terima kasih

    ReplyDelete
  2. niat sy untuk bw teksi untuk side income, tp sy selalu kena kursus. risau juga takut x dpt nk bayar permit harian. jd sy ada dengar tentang uber ni melalui radio dan internet.sy rs berminat untuk mengetahui tentang uber ni lbh lanjut. boleh x tuan wassap kt sy. 01128193705. terima kasih.

    ReplyDelete
  3. Saya minat nak jadi pemandu uber camane Klau saya guna Naza
    Ria

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh asalkan tahun 2007 dan ke atas. PM saya 019-3070041 untuk lebih detail

      Delete
  4. Salam.. Saya berminat nk jd pemandu uber, dan sudah tmbah nama dlm cover note insurance, Tp xdpt salinan sijil yg baru..Cuma ad salinan borg yg da diluluskn je.. Boleh x mendaftar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam boleh wassap saya terus di no ini untuk info lanjut 019-3070041

      Delete
  5. Boleh join Kidz Carpool juga, layari www.kidzcarpool.com.my

    ReplyDelete
  6. salam...Uber tu beroperasi 24jam tak..maaf..saya baru nak berjinak-jinak dengan uber..

    ReplyDelete
  7. Boleh tak satu kereta didaftarkan untuk beberapa nama?
    Contoh Siang org lain bawak, mlm org lain?
    But using the same car and both names ada dlm insurance cover note?

    ReplyDelete
  8. sy berminat nk joint grup wasap uber..mcamna sy nk joint grup wasap tu..? klu x keberatan boleh add sy didlm grup wasap tuan..0176461478

    ReplyDelete
  9. nak tanya, proton savvy lepas ke untuk buat uber??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Tgk tahun. Kalau 2008 ke atas masih boleh.

      Delete
  10. Haritu sy ada naik proton saga lama..klaw xsilap proton blm msti thn 2007 tp knapa saga lama boleh..sy pkai merc e 200 tahun 2004 agak2 boleh ka x?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Maaf cik kereta tahun 2007 memang masih dibenarkan lagi. Tapi bawah 2007 tak dibenarkan

      Delete
  11. Saya cuba register gen2 cps (2008) tapi tak dapat

    ReplyDelete
  12. saya ada 3 biji kereta 2010 ke atas boleh ke saya join uber , boleh ke kalau saya memandu 1 dan 2 lagi orang lain yang memandu dalam satu account yang sama, ada kah ini di benarkan kalau boleh bagaimana cara nya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg nak memandu nama kene ada dalam insuran sebagai pemandu kedua dan masing2 mesti mempunyai acc sendiri.

      Delete
  13. Salam tuan , viva 660 manual boleh ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Boleh wassap utk detail 0193070041

      Delete
  14. Saya dah daftar tapi x pandai guna app.saya bleh bgi bantuan

    ReplyDelete
  15. Saya berminat tapi kereta saya x layak. Toyota ipsum 2.0A

    ReplyDelete