UberDOST Malaysia 2016 : Program Referral dari UBER




Ada pernah sekali, saya dengar di corong radio tempatan, Uber ini kalau dalam bahasa melayunya mereka panggil 'Teksi Sapu Professional' Hahaha. Rasa kelakar pun ada. Tapi itulah Uber kalau ianya ditafsirkan di dalam bahasa melayu. Saya pun agak bersetuju dengan maksud Uber itu.

Melangkah Ke Alam Baru



Esok, hari Selasa, seorang lagi ahli Kelompok Kita yang merupakan ahli terakhir melangkah ke alam baru iaitu alam pekerjaan. Tahniah diucapkan! Setelah 6 bulan tamat pengajian di Uni yang tercinta, kini tiba masanya untuk menghadapi, apa orang kata alam yang sebenar iaitu alam pekerjaan.

Warkah Terakhir Untukmu


Setiap kali aku teringatkan arwah atuk aku, tiap kali itulah mata ku sentiasa bergenang dengan air mata sebab merindui atuk. Tahun ini genap 2 tahun pemergian arwah atuk Hj Hashim bin Hj Abu Bakar yang telah pergi menghadap illahi dan bertemu dengan penciptanya.

AL-FATIHAH.




Arwah atuk seorang yang sentiasa gemar menulis dan membaca tatkala mempunyai kelapangan. Sama ada di dalam biliknya atau pun di buaian di luar rumah. Bila tiba waktu malam, aku perasan arwah atuk selalu akan mencatatkan perkara yang berlaku pada hari ini di dalam diarinya.

Sekarang memang jarang lagi orang menulis diari dan catitan tentang kehidupan sehariannya di dalam buku. Kalau ada pun mungkin di dalam blog dan alam maya seperti mana yang aku lakukan sekarang ini. Boleh dikatakan 'old school' kalau ada yang masih menulis catitan kehidupan di dalam diari. Respect!

Travelog: Pertemuan Eropah dan Asia (ISTANBUL, TURKEY) 3



03/02/2015

Perjalanan di bumi Istanbul diteruskan lagi untuk hari yang ketiga kami semua berada di sini. Syukur atas nikmatNya, tidur pun cukup dan makan sarapan pagi pun cukup dan banyak. Maka bersemangat dan banyaklah tenaga yang ada untuk meneruskan perjalanan hari ini.

Hagia Sophia Museum



Hari ini, perjalanan kami masih lagi menziarahi dan menjejaki tinggalan-tinggalan ketamaduan Islam yang paling hampir dengan kita. Destinasi yang dituju ialah Muzium Hagia Sophia (AyaSofya) yang mempunyai binaan indah yang agung dan merupakan sebuah binaan yang penting bagi umat Islam dan Kristian Ortodoks.

Travelog: Pertemuan Eropah dan Asia (ISTANBUL, TURKEY) 2



02/02/2015

Topkapi Place

Hari kedua ini, jadual perjalanan kami akan menuju ke Istana Topkapi. Ini merupakan muzium yang mesti datang kalau pergi ke Istanbul ini. Wajib lawat. Kalau tak sia-sia saja hang pa ke Turkey.

Travelog: Pertemuan Eropah dan Asia (ISTANBUL, TURKEY) 1



01/02/2015

Untuk kali kedua nya aku menjejakkan kaki di bumi Turkey ini. Kali pertama hari itu lah first day travel transit saja di sini. Kiranya dah menjejakkan kaki di Turkey la. Setibanya di Turkey, maka ringanlah beban aku dan Ira untuk memikirkan hendak ke mana , bagaimana, dengan apa seperti kami di benua eropah sebelum itu.




Trip di Istanbul ini, kami bersama ejen iaitu Jejak Uthmaniyyah. Semua telah di aturkan dengan rapi dari aktiviti berjalan, makanan, penginapan dan pengangkutan. Kami cuma perlu follow saja. Tak payah pening-pening nak fikir lagi. Lagi relaks dan santai.

Travelog: Dari Malaysia Ke Eropah (AMSTERDAM, NETHERLAND) 2




31/01/2015



Hari ke3 hari terakhir di Amsterdam dan hari terakhir bersama rakan-rakan ira yang lain. Sebab mereka tidak ikut bersama ke Istanbul sebab ada exam yang belum selesai. Berpisah kami di kota Amsterdam. Flight mereka pun pukul 3 petang. Satu menuju ke Cairo dan kami ke Istanbul. Terima kasih, Luqman, Aisha dan Farkhan sebab sudi travel bersama. Minta ampun dan maaf jika ada yang kurang semasa trip bersama. Moga bertemu lagi brother!